معرفی کتاب «صحابۀ کرام و قرآنکریم»
- فروغ اندیشه
- معرفی کتاب

نام کتاب: صحابۀ کرام و قرآنکریم
مولف: عبدالرشید تریز
موضوع: صحابه و قرآن
ناشر: نشر احسان
نوبت چاپ: اول، 1400 خورشیدی
تعداد صفحات: 219 صفحه
«در طول تاریخ پر فراز و نشیب بشر، صحابۀ کرام تنها دانشآموختهگانی هستند که تمام دوران آموزش خود را نزد یک استاد سپری نمودند و از آغاز تا پایان فقط یک کتاب را خواندند و الگو و معلم میلیاردها انسان قرار گرفتند.»
برای تأسی و الگوگیری از این رادمردان میدان اندیشه و عمل، میبایست رد پای شان را در عرصههای مختلف زندهگی پیگرفت و پای بر جای پایشان گذاشت تا بسان آنان بتوان راستیها و درستیها را از کجیها و نادرستیها تشخیص داد و از سرچشمۀ هدایتِ قرآن بهرهمند شد و آن را مشعل فروزان زندهگی خویش قرار داد.
در این میان، کتاب «صحابۀ کرام و قرآنکریم» کتاب ارزندهای است که به اهداف فوق، به رشتۀ تحریر در آمده است.
نویسنده در نخستین بخش کتاب، به معرفی صحابه پرداخته و ویژهگیهای بارز اصحاب رسولالله را طی نُه مورد بر میشمارد و در قسمت دیگر این بخش، قرآن را به معرفی گرفته و مباحثی در باب فضایل این کتاب بیبدیل بیان میدارد و در قسمتی از مقدمهاش بر کتاب، مینویسد: «…صحابۀ کرام در پرتو نور قرآنمجید و آموزشهای بینظیر رسولاکرم بهچنان انسانهای وارسته و والا مقامی تبدیل شدند که الله عزوجل در آیات بیشماری در قرآنمجید آنان را مورد ستایش و تمجید قرار داده و رضایت خویش را از آنها اعلام داشته است….»
سپس در بخش دوم کتاب، به جایگاه والای صاحبان قرآن در دنیا و آخرت اشاره نموده و در آن نمونههای متعددی از فضایل صاحبان قرآن در میان اصحاب اعم از کبار صحابه و سابقین اولین بر میشمارد. سومین بخش کتاب نیز حاوی مطالبی در باب تأثیر قرآن بر صحابه پیش از مسلمان شدن شان است که در آن تأثیر آیات قرآن بر حضرت عمر، طفیل بن عمرو دوسی، ضماد بن ثعلبه، سعد بن معاذ و اسید بن حضیر «رضیاللهعنهم» به بحث گرفته میشود.
نویسنده، بخش چهارم کتاب را به تأثیر قرآن بر صحابه بعد از مسلمان شدن شان اختصاص داده و مباحث آن را ضمن مثالهایی از اشتیاق صحابه به قرآن و فهم آن روشن میسازد. سپس در پنجمین بخش کتاب به کیفیت تلاوت صحابه میپردازد و برجستهترین تأثیر آن را در قالب زیر مجموعههای «تدبر و تفکر در قرآن مجید»، «افزایش ایمان»، «خوف و خشیت قلب»، «نرمی دل»، «لرزه به اندام، هنگام تلاوت» و «روان شدن آب دیدهگان» به بحث میگیرد.
بخش ششم کتاب، تلاش صحابه در راستای آموزش قرآنمجید را بیان داشته و به جایگاه آموزش در اسلام میپردازد و سپس در بخش هفتم کتاب، صحابه را در میدان عمل نشان میدهد که با کنش و کردار خویش، همیشه سرآمد روزگار بوده و خواهند بود.
سرانجام نویسنده، هشتمین و آخرین بخش کتاب را ویژۀ تلاش صحابه در عرصۀ تفسیر قرآنکریم قرار میدهد و ضمن بیان و توضیح مفهوم تفسیر، جایگاه والای صحابه را درین بخش، با ذکر نمونههایی از مفسران صحابه بیان داشته و با بیان پارهای از تصحیح برداشتهای نادرست دیگران در فهم و تفسیر قرآنکریم به پایان میبرد.
