چگونه از فضای مجازی استفاده کنیم؟

نویسنده: خدیجه معتصم
 

دنیای مجازی دنیای پیچیده‌­ای است، پر از محتوای مختلف در زمینه­‌های مختلف. عصر ما عصر اطلاعات است و بیشتر از هر زمان دیگری اطلاعات مختلف در دید همه‌­گان گذاشته می‌­شود.

بوجود آمدن دنیای مجازی باعث شده دسترسی  به علوم به مراتب آسان­تر شود، ولی همین فضای پر از اطلاعات، اگر درست مدیریت و کنترل نشود، اضرار غیر قابل جبرانی به زنده­‌گی مان وارد می‌­کند.

در این مقاله، به شکل مختصر و مفید دربارۀ چ­گونگی استفادۀ درست از صفحات مجازی  می‌­پردازیم.

 

  • دنیای مجازی و هجوم اطلاعات:

در دنیای گوشی­‌ها و صفحات اجتماعی مختلف، ما درگیر یک­سری اطلاعات مختلف و اغلب بی­‌فایده هستیم.

صفحات اجتماعی طوری راه‌­اندازی شده‌­اند که یکی از دیگری جالب­‌تر و جذاب­‌تر است، آن­ها با رقابت یک­دیگر هر روز نسخه­‌های جدیدی وارد بازار می­‌کنند که بیشتر ما را جذب خود سازند.

بدون شک، شما هم به این اتفاق برخورده‌­اید که ب‌ه­خاطر چک کردن یک پیام وارد واتساب شده­‌اید و ناخودآگاه به سمت پیام­‌های دیگر هم رفته و در اخیر این منجر به دیدن استوری‌­ها شده‌­است. اما هنوز از وتساب خارج نشده‌­اید که اعلان فیسبوک کنج صفحۀ تان پدیدار می‌­شود. شما فیسبوک را باز می‌­کنید و با حجم دیگر اطلاعات رو به‌­رو می‌­شوید. این وضع همین­‌طور ادامه می‌­یابد تا این­که گوشی تان را سرجایش می‌­گذارید، ناگهان متوجه می‌­شوید یک ساعت در حال گشت و گذار در صفحات اجتماعی بودید؛ بدون این­که قصد چنین کاری را داشته باشید!

این تنها یکی از آسیب­‌های صفحات اجتماعی است که خیلی زیرکانه ما را در خود غرق کرده و محتویات خود را در بدل وقت مان به فروش می‌­رسانند.

  • یک مشکل بزرگ!

می­‌خواهید شما را با بزرگ­ترین مشکلی که صفحات اجتماعی بر زنده­‌گی مان وارد می‌­کنند، آشنا سازم؟

تربیه به شکل کودک

بگذارید مثالی بزنم. شما وارد انستاگرام می‌­شوید (معمولاً بدون هدف این کار را می­‌کنید، اما اگر آسان­تر بگیریم فرض بر این­که می‌­خواستید پست علمی بگذارید)، به مجرد باز کردن آن متوجه استوری دختر عمۀ تان که تازه­‌گی­ها خارج رفته می‌­شوید، از آن­جایی که دیگر کنجکاوی تان گل کرده، به‌­روی آن کلیک می‌­کنید. تصویر یک فنجان قهوه در کافی شاپی لوکس را استوری کرده (اصلاً شاید از خودش هم نباشد).

شاید همان لحظه نه، ولی بدون شک چند دقیقه بعد ذهن ناخودآگاه تان شروع می­‌کند به مقایسه کردن زنده‌­گی شما و زنده­‌گی دختر عمۀ تان. درست است همۀ این را باور داریم که فضای مجازی حقیقی نیست، چون مردم از مشکلات شان پست نمی‌­گذارند، ولی متأسفانه ذهن ما قادر به تشخیص آن‌­ها نیست، حتی اگر شما نخواهید هم تحت تأثیر تصاویر انستاگرام قرار می­‌گیرید.

برگردیم سر داستان مان؛ هنوز شما به تصویر فنجان قهوه نگاه می­‌کنید که ناگهان استوری یک بازی­گر ترک نمایان می‌­شود. احتمالاً با ظاهری خیره کننده و جذاب!

ذهن تان دوباره شروع می­‌کند به مقایسه، شما صورت میکاپ کرده‌­ای که با فیلترهای حرفه­‌ای عکاسی شده را با صورت پف کردۀ خود که تازه از خواب برخواسته‌­اید، مقایسه می‌­کنید.

اگر شانس آورده باشید و فرد دیگری استوری نکرده باشد، گوشی تان را یک‌­کنار می­‌گذارید. ولی صبر کنید! قضیه همین­جا تمام نمی‌­شود؛ ذهن تان تا شب درگیر همان قضایا است و هرکاری که می­‌کنید ذهن تان آن­را به همان چند تصویری که از دختر عمۀ تان و آن مدل ترک که دیدید، مقایسه می‌­کند.

در نتیجه؛ شما احساس بی­‌کفایتی می­‌کنید، احساس می‌­کنید زنده­‌گی تان به اندازۀ کافی خوب نیست و خوبی‌­های دنیای واقعی را نادیده می‌­گیرید. درست همانند کودکی که پس از دیدن یک خرس قهوه‌­ای کوچک در فروشگاه، همۀ اسباب بازی‌­هایی که در خانه دارد، را فراموش می‌­کند و می‌­چسبد به همان خرس قهوه‌­ای!

  • پس چکار کنیم؟

صادقانه بگویم؛ جلوگیری از قاطی نشدن فضای مجازی و فضای حقیقی ممکن نیست. آن­‌هم وقتی که حد اقل سه ساعت در روز سر تان در گوشی است.

شما همیشه در حال اسکن محیط اطراف خود در مقایسه با چیزی هستید که در صفحات اجتماعی تان دیده‌­اید. صدای افتادن چیزی از روی میز، شما را به یاد آن ویدیوی انفجاری که صبح در فیسبوک دیده‌­اید، می‌­اندازد. حتی تصمیم‌­های­تان ارتباط زیادی دارد به چیزی که می­‌خوانید و می‌­بینید، سلیقۀ شما در انتخاب کفش از فروشگاه ارتباط مستقیمی دارد با چیزی که در انستاگرام مشاهده کرده‌­اید!…

پس واقعاً چه باید کرد؟

تنها راه‌­حل این‌است که هر نوع ارتباط با صفحات اجتماعی را قطع کنیم؟

خوشبختانه راه‌­های دیگری هم جز قطع ارتباط با صفحات مجازی هست. در ادامه به چند نکته اشاره می‌­کنیم که تا حد زیادی از آسیب­‌های وارده جلوگیری می­‌کند، و به‌­جای آن می­‌توانیم اطلاعات مفیدی به‌­دست آوریم.

  • ذهن شما سطل زباله نیست، لطفاً متوجه چیزهایی که در آن می‌­ریزید، باشید!

اخیراً مطلب جالبی در یکی از کتاب­‌ها خواندم که نوشته بود: «همان­طور که متوجه غذاهایی که معدۀ تان را با آن پر می‌­کنید، هستید؛ باید متوجه اطلاعاتی که در مغز تان می‌­ریزید، هم باشید».

غذاهای خوب جسم تان را صحت­مند و قوی می‌­سازند، و اطلاعات خوب ذهن تان­‌را و بر عکس، اگر غذای بی­‌کیفیت و فاسد شده مصرف کنید، بدن‌­تان از کار می­‌افتد و قدرت سابق‌­اش را از دست می‌­دهد.

همین‌­طور اگر متوجه اطلاعات ورودی ذهن تان نباشید، خیلی زود است که ذهن تان با اطلاعات بی­‌فایده و استرس­‌زا بمباران شود و کارایی­‌اش را از دست دهد.

  • خبری که فردا ارزشش را از دست می‌­دهد، امروز هم ارزش خواندن را ندارد!

یکی از داغ­‌ترین مسایل در صفحات مجازی اخبار است. آن­هم نه اخبار خوب؛ اخبار فاجعه بار!

چرا؟ چون خواننده‌­گان بیشتری دارد.

متأسفانه، سرگرمی بیشتر ما در صفحات مجازی خواندن اخبار است. ولی اطلاع نداریم که مطالعۀ روزانۀ این اخبار چقدر می‌­تواند زیان­‌بار باشد.

اگر شما هر روز دربارۀ دزدیده شدن فلان کودک، قتل و جنایت در فلان منطقه، کاهش نرخ بازار… مطالعه فرمایید، ذهن شما به طرف اطلاعات منفی کشیده شده و این مستقیماً بر روی زنده‌­گی روزانۀ تان تأثیر مخرب می­‌گذارد، شما ناخودآگاه به هر چیز از دریچۀ منفی نگاه می‌­کنید.

لطفاً خود را با این حرف که می‌­خواهید از جهان اطراف مطلع باشید، بازی ندهید. آتش‌­سوزی جنوب ایالات متحده هیچ ربطی به شما ندارد. غیب شدن یک کودک در فلان قریۀ فلان شهر دردی از شما دوا نمی­‌کند، فقط اضطراب تان را افزایش می‌­دهد.

مطمئن باشید بیشتر اخباری که امروز در مورد جنایات، قتل و دزدی… می­‌خوانید تا فردا ارزشش را از دست می­‌دهد. پس وقت و انرژی تان را با خواندن آن­ها ضایع نکنید.

  • یک خانه­‌تکانی!

دومین راه­‌حل این­که بتوانید اثرات منفی صفحات اجتماعی را کاهش دهید؛ خانه­‌تکانی است!

البته منظورم خانه‌­ای که در آن زنده‌­گی می­کنید نیست، خانۀ گوشی تان است. بروید سراغ صفحات مجازی تان و یک خانه‌­تکانی اساسی انجام دهید. هر چیزی که می‌­دانید ۱۰دقیقه دیگر ارزشش را از دست می­دهد، را حذف کنید.

لطفاً از کانال­‌های جوک تلگرام تان خارج شوید، مطمئن باشید آن یک لحظه خندیدن و سرگرمی ارزش تباهی روح تان را ندارد.

کانال‌­های آشپزی‌ای که حتی یک‌­بار از دستور پخت‌­هایش استفاده نکرده‌­اید، هم همین­طور. به جایش در کانال­‌ها و گروه‌­های علمی و انگیزشی اضافه شوید، تا با مطالعۀ آن اطلاعات مفیدی وارد ذهن تان شود. سراغ فیسبوک و انستاگرام بروید و هر آن چیزی که بدرد تان نمی­خورد، را دور بریزید.

در عوض صفحاتی را دنبال کنید که مطمئن هستید اطلاعات مفیدی به شما می­‌دهند، جایی که ارزش سرمایه­‌گذاری وقت تان را داشته باشد.

اگر خانه‌­تکانی را درست انجام داده باشید، دیری نمی‌­گذرد که به‌­جای اطلاعات منفی، از طریق فضای مجازی خوراک مثبت و مفید وارد ذهن تان می‌­شود.

  • در اخیر؛ صفحات مجازی باهوش­تر از چیزی‌است که فکر می­‌کنید!

شده تا حال روی تصویری در فیسبوک یا انستاگرام کلیک کنید و دفعۀ بعدی که صفحه تان‌­را باز می­‌کنید، با هجوم تصاویر مشابه برخورده باشید؟ مطمئن هستم برای همه این اتفاق افتاده است. فضای مجازی خیلی خوب تشخیص می‌­دهد چه چیزی را دوست دارید و چه چیزی توجه تان را جلب می­‌کند (حتی اگر آن را لایک هم نکنید) .

پس باید اول نیت­‌تان را از بررسی صفحات اجتماعی مشخص کنید، این­که می­‌خواهید چه اطلاعاتی به خورد ذهن تان بدهید.

چه چیزی را می‌­خواهید؟ دنبال همان بروید.

اطلاعات مفید را لایک و دنبال کنید، محتوای نامرتبط با هدف تان را (حتی اگر خیلی جذاب باشد) نادیده بگیرید و یا روی علامه بازخورد کلیک کنید تا دوباره برای تان نشان داده نشود.

به این صورت، شما خود را از اعتیاد به فضای مجازی نجات می­‌دهید و یک گوشی فیلتر شده با محتویات مفید خواهید داشت، که شما را در رسیدن به اهداف تان یاری می­‌کند.

 

اشتراک گذاری
فروغ اندیشه وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *