نویسنده: سلمان کدیور
در سال ۱۷۳۶، بعد از کشف قاره آمریکا، مهاجرین اروپایی و اسپانیایی برای اشغال سرزمینی، وارد جنگی بزرگ با بومیان سرخپوست شدند. مهاجمین که پس از جنگهای بسیار و کشتار فراوان نتیجه مطلوب را نگرفته بودند، با بومیان وارد صلح شدند و بهعنوان هدیه، پتوی آلوده به ویروس آبله را میان سرخپوستان توزیع کردند؛ اقدامی که سبب مرگ میلیونها بومی آمریکا شد تا راه برای تسلط مهاجمین خارجی هموار شود.
اگر این رخداد را طلوع تروریزم بیولوژیک بدانیم، که بعدها منجر به ساخت سلاح های شیمیایی و میکروبی شد، میتوان گفت شیوه مدرن و تازه تروریزم که هنوز ناشناخته است، دیروز و امروز در لبنان با انفجار وسایل الکترونیک متولد شده است.
شیوهای از ترور و کشتار جمعی کور، متکی بر هک یا دستکاری وسایل ارتباط جمعی عمومی، از پیجر، که وسیلهای نظامی محسوب نمیشود و بیشتر در فروشگاهها، مؤسسات، بیمارستانها و… استفاده میشود، تا انفجار بیسیمهای نظامی، لبتاپ و موبایل و حتی پنلهای خورشیدی، که امروز رخ داد، مصداقی از این شیوه تروریزماند.
تبدیل همین موبایلی که الان دارید این مطلب را میخوانید، به یک آلت قتاله؛ حتی بعید نیست در آینده شاهد انفجار تلویزیون، یا دیگر وسایل برقی در خانهها باشیم. آنهم با شیوع اینترنت اشیاء (جی۵) و انقلاب هوش مصنوعی، که این اتفاقات را بسیار ممکن میسازد. این، چیزیست که مانند توزیع پتوهای آلوده توسط دیگر قدرتها و حتی هکرها، برای نابودی دشمنانشان قطعا الگوبرداری و استفاده خواهد شد.
در کتاب “پایان دموکراسی، اثر دیوید رانسیمن”، که بهشیوههای احتمالی مرگ نظامهای دموکراتیک و رویکارآمدن نظامهای استبدادی میپردازد، در فصلی انقلاب تکنولوژیک را سبب حرکت دموکراسیها بهسوی استبداد عنوان میکند.
رانسیمن در این کتاب تشریح میکند که چگونه ظهور تکنولوژی سایبر، میتواند به حکومتها برای کنترل و نظارت بر شهروندان کمک کند و آنان را برای ساخت یک نظام تازه برای تنبیه متخلفان و منتقدان مسلح نماید؛ تکنولوژیهای مجازی که به حکومتها کمک میکنند بتواند حتی افکار مخالفان خود را نیز بخوانند و آن را سرکوب نمایند.
اینچنین، جهان اندکاندک، با روی دیگر تکنولوژی نیز آشنا خواهد شد.