معرفی کتاب «صحابۀ کرام و قرآن‎کریم»

نام کتاب: صحابۀ کرام و قرآن‎کریم

مولف: عبدالرشید تریز

موضوع: صحابه و قرآن

ناشر: نشر احسان

نوبت چاپ: اول، 1400 خورشیدی

تعداد صفحات: 219 صفحه

«در طول تاریخ پر فراز و نشیب بشر، صحابۀ کرام تنها دانش‌آموخته­‌گانی هستند که تمام دوران آموزش خود را نزد یک استاد سپری نمودند و از آغاز تا پایان فقط یک کتاب را خواندند و الگو و معلم میلیاردها انسان قرار گرفتند.»

برای تأسی و الگوگیری از این رادمردان میدان اندیشه و عمل، می­‌بایست رد پای شان را در عرصه­‌های مختلف زنده‌­گی پی‌گرفت و پای بر جای پای‌شان گذاشت تا بسان آنان بتوان راستی­‌ها و درستی‌­ها را از کجی­‌ها و نادرستی­‌ها تشخیص داد و از سرچشمۀ هدایتِ قرآن بهره­مند شد و آن را مشعل فروزان زنده­‌گی خویش قرار داد.

در این میان، کتاب «صحابۀ کرام و قرآن‎کریم» کتاب ارزنده‌­ای است که به اهداف فوق، به رشتۀ تحریر در آمده است.

نویسنده در نخستین بخش کتاب، به معرفی صحابه پرداخته و ویژه­گی­‌های بارز اصحاب رسول‌­الله را طی نُه مورد بر می‌­شمارد و در قسمت دیگر این بخش، قرآن را به معرفی گرفته و مباحثی در باب فضایل این کتاب بی­بدیل بیان می‌­دارد و در قسمتی از مقدمه‌­اش بر کتاب، می­‌نویسد: «…صحابۀ کرام در پرتو نور قرآن­‌مجید و آموزش­‌های بی‌­نظیر رسول‌­اکرم به­‌چنان انسان‌های وارسته و والا مقامی تبدیل شدند که الله عزوجل در آیات بی­‌شماری در قرآن­‌مجید آنان را مورد ستایش و تمجید قرار داده و رضایت خویش را از آن­ها اعلام داشته است….»

سپس در بخش دوم کتاب، به جایگاه والای صاحبان قرآن در دنیا و آخرت اشاره نموده و در آن نمونه­‌های متعددی از فضایل صاحبان قرآن در میان اصحاب اعم از کبار صحابه و سابقین اولین بر می‌­شمارد. سومین بخش کتاب نیز حاوی مطالبی در باب تأثیر قرآن بر صحابه پیش از مسلمان شدن شان است که در آن تأثیر آیات قرآن بر حضرت عمر، طفیل بن عمرو دوسی، ضماد بن ثعلبه، سعد بن معاذ و اسید بن حضیر «رضی‌­الله‌­عنهم» به بحث گرفته می‌­شود.

نویسنده، بخش چهارم کتاب را به تأثیر قرآن بر صحابه بعد از مسلمان شدن شان اختصاص داده و مباحث آن را ضمن مثال­‌هایی از اشتیاق صحابه به قرآن و فهم آن روشن می­‌سازد. سپس در پنجمین بخش کتاب به کیفیت تلاوت صحابه می‌­پردازد و برجسته­‌ترین تأثیر آن را در قالب زیر مجموعه‌­های «تدبر و تفکر در قرآن مجید»، «افزایش ایمان»، «خوف و خشیت قلب»، «نرمی دل»، «لرزه به اندام، هنگام تلاوت» و «روان شدن آب دیده‌­گان» به بحث می­‌گیرد.

بخش ششم کتاب، تلاش صحابه در راستای آموزش قرآن‌مجید را بیان داشته و به جایگاه آموزش در اسلام می‌­پردازد و سپس در بخش هفتم کتاب، صحابه را در میدان عمل نشان می­‌دهد که با کنش و کردار خویش، همیشه سرآمد روزگار بوده و خواهند بود.

سرانجام نویسنده، هشتمین و آخرین بخش کتاب را ویژۀ تلاش صحابه در عرصۀ تفسیر قرآن­کریم قرار می‌­دهد و ضمن بیان و توضیح مفهوم تفسیر، جایگاه والای صحابه را درین بخش، با ذکر نمونه­‌هایی از مفسران صحابه بیان داشته و با بیان پاره‌­ای از تصحیح برداشت­‌های نادرست دیگران در فهم و تفسیر قرآن­کریم  به پایان می‌­برد.

اشتراک گذاری
فروغ اندیشه وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *