آیا ترامپ به نتانیاهو پشت می‌کند؟

نویسنده: احمد فرید فرزاد هروی
 
چند روزی‌ست گسست معناداری در روابط ترامپ و نتانیاهو دیده می‌شود. این گسست با توافق یمن آشکارتر گردید و اکنون پرسش این‌ست که آیا واقعاً روابط گرم این دو رفیق افراط‌گرا سرد خواهد شد؟!

حقیقت این‌ست که سیاست آمریکا در خاورمیانه به‌شمول اسرائیل بر توازن قوا است. چینش ترکیه، اسرائیل، ایران و کشورهای عرب در یک توازن قوا که هیچ کدام بر دیگری چیره نشود و بر وابستگی شان به ایالات متحده خللی ایجاد نکند، بسیار مهم است. با این‌که اسرائیل در این میان برای آمریکا جایگاه ویژه دارد. ترامپ چه در دور قبلی و چه دور کنونی بیشترین خدمات و حمایت مالی و تسلیحاتی را از رژیم نتانیاهو انجام داد. اما به نظر می‌رسد که علی‌رغم آن نتانیاهو و دستگاه حاکم رژیم، وقعی که می‌بایست به ترامپ نگذاشته‌اند و بسا اوقات با خودسری عمل نموده و موجبات قهر ترامپ را فراهم کرده باشند.

از اختلافاتی از این دست، می‌توان به چند مورد اشاره کرد:

🔸رژیم اسرائیل به شدت خواهان برهم زدن مذاکرات بین آمریکا و ایران بوده و بر انجام حملات نظامی علیه ایران تأکید دارد. موضوعی که ترامپ کاملاً با آن مخالف است. در رویکرد ترامپ اولویت بر مذاکرات است و احتمالاً بنا بر اختلافات شدید، ترامپ روند مذاکرات را نیز نیمه تمام گذاشت و قضیه را به تعویق انداخته است.

🔸رژیم اسرائیل خواهان اتخاذ رویکرد سخت‌گیرانه علیه گسترش ساحۀ نفوذ نظامی و اقتدار سیاسی ترکیه در سوریه است و آن را خطری حیاتی برای خود قلمداد می‌کند و از ترامپ توقع دارد تا برای امنیت اسرائیل، دست اردوغان را از سوریه کوتاه کند. اما ترامپ به این قضیه نیز به دیدگاه نتانیاهو وقعی نگذاشت تا به خاطر نتانیاهو با ترکیه عضو ناتو در افتد.

🔸ترامپ که راهبرد وی اقتصاداندیش و کاهش هزینه است، تمایل بر آتش‌بس غزه و ختم جنگ دارد تا هزینه‌های کمرشکن جنگ بر دوش آمریکا نیز سنگینی نکند. اما ختم جنگ دقیقاً به معنای پایان عمر سیاسی نتانیاهو و دار و دستۀ افراطی‌اش خواهد بود. امری که به خوش دماغ سران رژیم نمی‌خورد و با لجاجت سعی در طولانی‌تر کردن جنگ دارند.

🔸تهدیدات یمن بر دریای سرخ از یک‌سو تجارت و قدرت دریایی آمریکا را به مخاطره انداخته و از سوی دیگر تهدیدی علیه اسرائیل محسوب می‌شود. هر چند هر دو، هم ترامپ و هم نتانیاهو، در برخورد با حوثی‌ها هم عقیده و دارای منافع مشترک بودند، اما توافق یک‌جانبۀ آمریکا با حوثی‌ها و دور زدن نتانیاهو، همه را متحیر ساخت.

به نظر می‌رسد که ترامپ از نتانیاهو و تیم افراطی‌اش کاملاً مایوس شده و مایل کشیدن بار حمایت بی‌چون و چرای وی نخواهد بود. ترامپ این را کسر شأن بزرگ برای خویش می‌پندارد که سکان کشتی آمریکا را به میل نتانیاهو بچرخاند.
اما این‌که این رنجش چه‌قدر می‌تواند روی روابط استرتیژیک آمریکا و اسرائیل و حمایت دامنه‌دار آمریکا از اسرائیل تأثیرگزار باشد، نیازمند اندکی تأمل و گذر زمان خواهد بود.

اگر چنین باشد که اندکی بعید به‌نظر می‌رسد، در این صورت تنها ماندن نتانیاهو در چندین معرکه‌ای مهلک که پیرامونش را احاطه کرده‌است، به معنای تباهی و نابودی نه تنها حاکمان افراطی رژیم، بلکه نابودی غدۀ سرطانی به نام صهیونیزم در خاورمیانه خواهد بود.

اشتراک گذاری
فروغ اندیشه وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *