صبر و ثبات در هنگام مصیبت
- فروغ اندیشه
- مقالات تربیتی

نویسنده: نفیسه سادات
«الَّذِینَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصِیبَهٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ» الآیه.
صبر، یکی از اساسیترین خصلتهای اسلامی، کلید هستی، راز و رمز بندهگی وسختترین آزمون زندهگیست.
صبر، سبب ارتجاع مقام بندهگی، خلوص نیت و اهداف، آرامش روانی و اطمینان قلبی شده که ثبات بندهگی را به همراه دارد.
کمال دین و دنیا به صبر بستهگی دارد؛ صبر در 90 آیه از آیات متعدد قرآنی و بسیاری از احادیث نبوی بیان گردیدهاست. اجر و مزد صابرین در دنیا و آخرت، همراه با رضایت الهی برای شان مژده داده شدهاست.
صبر و ثبات در مصیبت: صبر در هنگام مصیبت، یکی از انواع سهگانه «صبر برطاعت، صبر بر مصیبت، صبر بر عدم ارتکاب گناه» بوده، سختترین نوع صبر است که فرد به وسیلۀ مال، اولاد، خانواده، مسکن و جانش آزمایش میشود.
انسان ذاتاً ضعیف بوده، مصیبت میتواند به آسانی آن را به ضعف بیشتر در منجلاب نا امیدی و حتی دوری از پروردگارش غرق سازد، ولی صبر و ثبات چون ریشهای از تقوا دارد، انسان را از ناسپاسی و عدم شکر، دور شدن از رحمت الهی خروش و احساسات منفی مانع گریده و وی را متوکل، بردبار و ثابتقدم میسازد.
صبر و ثبات در مصیبت، پلهای عروج به بلندترین مقام و موفقیت در آزمون زندهگیست.
پیامبر «صلی الله علیه وسلم” میفرمایند: «برای هیچکس عطا و بخششی بهتر و وسیعتر از صبر داده نشده است».
همچنان فرمودهاند: «شگفتا از کار مومن که همه کارش به خیر و نفع اوست و این برای هیچکس جز مومن نیست که وقتی در سختی قرار گرفت، صبر و بردباری میکند و به نفع اوست و اگر خیری به او برسد، شکر میکند که باز هم به نفع اوست».
صبر که بهترین تعبیر از توکل خالصانه، ثبات بندهگی، ایمان به تقدیر الهی و امید به رحمت ذات اوست؛ شکر را نیز همراه دارد.
صبری که از روی ایمان و باور به پرودگار عالمیان، ثبات بندهگی، تربیت نیکو نفس انسانی و با خلوص نیت سرچشمه میگیرد، همهای جوارح را تحت تصرف خود گرفته و در کردار، رفتار و گفتار فرد متبلور میشود.
بهترین صبر، صبر جمیل است؛ چنانچه پیامبر “صلی الله علیه وسلم” در مورد آن میفرمایند: «صبر جمیل صبریست که در برخورد اول باشد».
راضی بودن به تقدیر الهی اعتماد و توکل به پروردگار وکیل همراه با ثبات و مقامت با سختیها انسان را به درجه والایی از تقوا و اخلاص میرساند. کسب رضایت الهی موجب کسب آرامش قلبی و روانی در سختترین شرایط میگردد.
فرد صبوری که قلب و ضمیرش را با ایمان و باور عمیق به وحدانیت الهی، حقانیت ایمان و عمل به دین او، همراه با پیروی از سنت، روش و دستورات پیامبر محبوبش تقویت بخشیده و چنین تربیت یافته است؛ یقین دارد که دنیا محل آزمون بوده و پلهای برای رسیدن به حیات جاویدان میباشد. سختیها، مشقت و چالش رکن اساسی آزمون اند.
مصیبتها در کنار این که تحمل آن دشوار است؛ تحمل و صبر در مقابل آن از پاداش بزرگ در دنیا و آخرت بر خورداربوده و هم دارای حکمتهاییاست که پی بردن به آن، مومن صبور را در مقابل مصیبت با ثبات و مستحکم میگرداند.
بهترین نمونهای صبر در عصر حاضر مسلمان مظلوم فلسطین و مجاهدین جان بر کهف غزه اند؛ آنان با تربیت نیکو نفس، نور یقین ایمان که مقاومت و صبر باورنکردنی را برای شان بخشیدهاست، الگوی برای بشریت و مسلمان جهان شدهاند. مسلمان غزه نشان دادند که لذت صبر با همهای تلخیها و سختیهایش، چهقدر شیرین است که میتواند با داشتن آن وحشت از دست دادن جان، خانواده، مال و مسکن باز هم لبخند شکر بر چهره جاری کرد، برای لقای کلمه الله از مال، جان و فرزندان گذشت و خود را سپری برای دین الهی سازند.
در نتبجه؛ با وجود دانستن مفهوم صبر، انواع و ثمرات دینی و اخروی و پادش صبر را دانستیم که صبر در هنگام مصیبت چون کورهایست که بنده را خالص گردانیده؛ تحمل سختیهای آن ایمان و یقین کامل میخواهد تا شکرگزار الله تعالی در هر گونه مشکلات و مصیبتها باشد تا بتواند رضایت الهی که پاداش دارین را به همراه دارد، بدست آورد.
«رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَیْنَا صَبْرًا وَ ثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَ انصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْکَافِرِینَ»
منابع :
۱-اخلاق مومن- عمرو خالد
۲ اصلاح قلب ها- عمرو خالد
